Sietse Bakker (32) is ondernemer, schrijver en spreker op het gebied van media, communicatie, leiderschap en personal development. Ook is hij Event Supervisor van het grootste muziek-evenement ter wereld, het Eurovisie Songfestival. Vanuit die ervaring coacht hij regelmatig jonge ondernemers, artiesten en senior executives.

In 2011 verscheen How To Live Wow!?, een introductie in de wereld van persoonlijke ontwikkeling voor tieners en twintigers. In november van dit jaar verschijnt Sietse’s nieuwe boek, De Sparkle, over de impact van details in een razendsnel veranderende wereld.

Jong ‘geleerd’

Die ondernemende geest zat er al jong in –  toen hij amper tien jaar oud was startte hij zijn eigen televisiezender en op zijn vijftiende begon hij een luchtvaartmaatschappij. In z’n levendige fantasie, althans.

Indruk maken

Sietse in 1984In het jaar 2000, net over de drempel van het nieuwe millennium, werd zijn fantasie werkelijkheid toen hij een website over het Eurovisie Songfestival startte. Niet zozeer vanuit zijn eigen interesse in het onderwerp, maar die van een jongedame waar hij meer dan warme gevoelens voor had. Het leek een goed idee om indruk op haar te maken. Met het meisje werd ‘t niks, met de website liep het anders!

Van 1996 tot 2002 volgde Sietse het gymnasium op het Calandlyceum in Amsterdam. Daarna studeerde hij Communicatiewetenschappen aan de Universiteit van Amsterdam, maar de opleiding moest het afleggen tegen het lonkende ondernemerschap.

Aan het werk

In 2003 – Sietse was toen negentien – startte hij Wow!works. Niet zozeer vanuit concrete ambitie, maar vanuit pure noodzaak. De activiteiten rondom de songfestival-website waren inmiddels flink uit de hand gelopen. Met die ervaring op zak werd hij door de organisatie gevraagd om de internet-tak van het evenement op te zetten en te gaan leiden. Twee jaar later werd Sietse hoofd communicatie, in 2011 Event Supervisor.

 Lees meer over zijn werk voor het Eurovisie Songfestival..

Sietse Bakker in MalmöHoewel het Nederlandse publiek het songfestival pas weer in 2013 in z’n hart zou sluiten, ging die carrièresprong niet onopgemerkt voorbij. In 2009 werd Sietse door het blad Sprout uitgeroepen tot één van de 25 meest succesvolle jonge ondernemers, het jaar erop werd hij runner-up bij de verkiezing van Communicatietalent van het Jaar, een initiatief van de branchevereniging Logeion en het uitzendbureau Yaught.

In 2011 werd Sietse gevraagd om de internationale productie van het Junior Eurovisie Songfestival voor zijn rekening te nemen. Naast de editie in de Armeense hoofdstad Jerevan mocht hij ook leiding geven aan de tiende editie van het ‘jongere broertje’ van het Eurovisie Songfestival in Amsterdam.

In 2014 werd Sietse directeur van Domeinbalie.nl, opgericht door zijn goede vriend Danny Mekic’. Een jaar later werd hij tevens mede-aandeelhouder van het bedrijf.

 Lees meer over zijn werk als ondernemer..

Schrijven en spreken

Al in zijn tienerjaren raakte Sietse gefascineerd door persoonlijke ontwikkeling en de vraag: “Wat maakt het verschil tussen mensen die er wat van maken in hun leven, en mensen die het maar niet lijkt te lukken om de beste versie van zichzelf te worden?”

 Lees meer over zijn activiteiten als coach..

Sietse BakkerIn 2011 kwam zijn eerste boek How To Live Wow!? uit. Het boek geeft jongeren een brede introductie in de wereld van persoonlijke ontwikkeling, die in het reguliere onderwijssysteem ontbreekt.

In oktober 2015 verschijnt De Sparkle, het resultaat van een persoonlijke zoektocht naar de details die het verschil maken in je leven, om ons heen en in de wereld waarin we leven.

 Lees meer over zijn werk als schrijver..

Sinds zes jaar spreekt Sietse zowel in Nederland als ver daarbuiten regelmatig bij bedrijven en overheid, op conferenties en scholen. Daarnaast is hij regelmatig te gast bij BNR, als lid van het Ondernemerspanel.

 Op zoek naar een spreker voor je evenement?

This is personal!

Sietse woont sinds 2014 samen met zijn vriendin Fallon in Amsterdam. Zijn schaarse vrije tijd gaat op aan reizen, lezen en joggen.

1984

Geboren in Amsterdam.

2000

Lancering onafhankelijke songfestival-website Esctoday.com.

2002

Gymnasiumdiploma behaald aan het Calandlyceum in Amsterdam.

2003

Wow!works opgericht.

2006

Aan de slag als Hoofd Internet voor de organisatie van het Eurovisie Songfestival.

2007

In Tallinn gaan wonen (tot 2009).

2008

Hoofd Communicatie van het Eurovisie Songfestival.

2009

Official Honoree bij de 13e editie van de jaarlijkse Webby Awards.

Door Sprout uitgeroepen tot één van de 25 meest succesvolle jonge ondernemers van Nederland.

2010

Tweede plaats bij de verkiezing Communicatietalent van het Jaar.

Gesproken op TEDxTransmedia in Genève.

2011

Het Eurovisie Songfestival ontvangt een Rose d’Or.

Benoemd tot Event Supervisor van het Eurovisie Songfestival.

Eindverantwoordelijk voor de productie van het Junior Eurovisie Songfestival in Jerevan, Armenië.

2012

Toegetreden tot het Jonge Denkers-panel van BNR.

Mede-oprichter en campagneleider van de politieke jongerenbeweging G500.

Eindverantwoordelijk voor de productie van het Junior Eurovisie Songfestival in Amsterdam.

2014

Directeur Domeinbalie.nl.

2015

Toegetreden tot het Ondernemerspanel van BNR.

Lancering TheSparkle.com.